google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Şimşir

Şimşir, çok değerli bir ağaç. Pek çok yerde yetişir ancak Türkiye’de yaşlı şimşirlerin orman oluşturduğu hatta ormanın üst tabakasını oluşturabildiği tek yer Fırtına Vadisi.

🌿

Bir şimşir ormanına girerseniz bir Orta Çağ masalının içine düşersiniz. Ufak tefek ve narin görünümlü olsa da çok sert bir ağaçtır. Fars kültüründen bize geçen şimşir ağacı, İran’da özellikle ziyaret yerleri ve türbelere dikilir. Kutsal sayılan bu ağacın yardım sağlayacağı inancından dolayı insanlar dallarına renkli kumaşlar bağlayarak dilek ve ihtiyaçlarını belirtirler.

🌿

Şimdilerde farklı ağaçlardan yapılan gereçler şimşir diye satılıyorsa da gerçek şimşir kendini kullanımında fark ettirir. Havan, tarak, kaşık gibi kullanım eşyalarının yanı sıra şimşir ölçüm cetveli, flüt, pürüzsüz ve esnemeyecek malzemeler gerektiren eşyaların yapımında da kullanılır.

🌿

Şimşir kullanımı Hititlere kadar gidiyor. Bazı bayram törenlerini şimşalu (şimşir) ormanlarında yaptıkları biliniyor. Güneş Tanrıçası için ilkbaharda yapılan 38 günlük bayramlarda da şimşir kullanıldığı, ayinler yapıldığını yazıyor kaynaklar.  Bu bayrama Çiğdem Bayramı adı veriliyordu. Bu bayramda sarı çiğdemden sonra çiçeklenen şimşirden yapılan çalpara çalındığını da söylersem sanırım kültür aktarımının önemini bir kez daha vurgulamış olurum. Çünkü günümüzde de hala şimşirden yapılan en önemli çalgılardan biri çalparadır.

🌿

Halk arasında söylenen “Kel başa şimşir tarak” deyiminin anlamı Anadolu’da şimşir odununun suyu kellik tedavisinde kullanılmasıdır.

🌿

Gölgede kalsa da ışıldayan bir ağaç olan şimşir sabrın ve dayanıklılığın sembolüdür.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page