google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Ökse otu

Bu güzellik, Sandalağacıgiller takımı içerisinde bulunan bir grup zorunlu yarı-parazit bitki olan ökse otu. Yunanca adı ‘ağaç hırsızı’dır.

🌿

Ayrıca trajik bir de hikayesi var. Bitkinin çoğalmasını sağlayan kuşlar eskiden aynı ökse otunun meyvelerinin sürüldüğü dallarla yakalanırmış. Çünkü ökse otunun meyvelerinin yapışkan yapısı sayesinde kuş dala yapışır kalırmış. Ökseyle kuş yakalamak deyimi buradan gelir.

🌿

Yaprağını dökmeyen ökseotu ölümsüzlük ve kış gündönümlerinde yeni doğumu simgeler. Eskiden bu bitkinin kuruması halinde sahibinin de öleceğine inanılırdı. Bir meşe ağacının altında yetişmesi Orta Çağ Galya büyücüleri olan Druidler için çok önemli bir işaretti, o meşe ağacına büyük saygı gösterilirdi. Bunun meşe ağacının ruhunun spermi olduğu kabul edilirdi. Bu etki veya inancın anlamı, yapılacak olan büyülerde iyi sonuç alınacak demekti. Ökseotu yeni ayın altıncı gününde altın bir orakla, tören yapılarak kesilir ve halka dağıtılırdı, böylece tüm yöre kötülüklerden ve yıldırımlardan korunacaktı.

🌿

Druidler, ökseotunu “Dünya’nın ötesindeki cennetlerden düşmüş ve Dünya’da büyümeyi başarmış bir bitki” olarak görmüşler. Bu nedenle ökseotunun bildiğimiz Dünya ile “cennet” arasındaki bir köprü olduğuna inanmışlar.

🌿

Hıristiyanlar arasında altında birbirini öpen kişilerin mutlu olacağı inancından ötürü Noel’de ökseotu asmak bir gelenek haline gelmiş. Ökseotu altında öpüşme veya yaşam alanlarının ökseotu ile süslenmesi, bu geleneklerin “cenneti yüceltme” ve “birbirine bağlılık” gibi kavramlarını öne çıkaran bir davranıştır.

🌿

Ökse otu altında altında sevgililerin öpüşmesi geleneği ilk olarak Cermen, Nors ve İskandinav halklarının ortak mitolojisindeki bir efsaneden kaynaklanır. Hıristiyanlık öncesi bu kültürlerin inanışları ve efsaneleri ortaktır veya benzerlik gösterir.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page