google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Yenilenme

Bugün Gregoryen takviminde Paskalya yani Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirildiği gün. Jülyen takvimine göre ise 5 Mayıs’ta kutlanacak.

🌿

Bugün, İsa Mesih’in ölümden dirilişi kutlanır. Bu hem İsa Mesih’in ölüm karşısındaki hem de onun aracılığıyla insanlığın ölüm karşısındaki zaferidir.

🌿

Bu nedenle Paskalya kutlamalarında yeni hayatın ve dirilişin sembolü olarak yumurta ön plana çıkar. Pişirilmiş ve rengarenk boyanmış yumurtalar Paskalya bayramının sembolü haline gelmiştir.

🌿

Paskalya aslında Aramice’de Paskha, İbranice’de Pesah, Grekçe’de Paskha kelimelerinden Türkçe’ye girmiştir. Bu kelime, “geçmek” anlamına gelir ve aslında bir Yahudi bayramı olan Pesah Bayramı için kullanılır. Türkçe’de ise bu kelime Fısıh olarak kullanılır.

🌿

İngilizce Easter ifadesinin kökeni tam olarak bilinmemekle beraber, Anglosakson aziz Venerable Bede’nin bu ifadeyi 8. yüzyılda Anglosakson bahar tanrıçası Eostre’den türettiği tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklar da bu kutlamayla Babil tanrıçası İştar’ın karşılığı olan Fenikeli bereket tanrıçası Astarte arasında bağlantı kurar.

🌿

Sevgili dostlarım bayramınız kutlu, yenilenmeniz sürekli olsun. Dualarınızı paylaşıyorum. Dilerim bu yenilenme dünyamıza sağlık ve huzur getirir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page