google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Woodhenge
top of page

Woodhenge

Burası Woodhenge: Stonehenge'in Daha Az Bilinen Komşusu

📍

Woodhenge, Wiltshire’da MÖ 2500 yıllarına tarihlenen altı ahşap halkadan oluşan neolitik bir yapı. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

📍

Woodhenge, ünlü komşusuna göre çok daha az ziyaret edilse de yine de çok ilginç bir yer ve büyük olasılıkla Stonehenge'i kuran aynı insanlar tarafından inşa edilmiş.

📍

Aralık 1925'te bir hava fotoğrafından keşfedilen alanda 1926 ve 1928 yılları arasında araştırma yapıldı. Anlamlandırmak zordu çünkü toprağın yıllar boyunca sürülmesi alandaki işaret ve hendeklerin tüm izlerini neredeyse yok etmişti. Çalışmalar sayesinde, eşmerkezli halkalardaki çeşitli direkleri keşfettiler. Bunun bir taş anıt olduğunu anlayan uzmanlar, alanı Woodhenge olarak isimlendirdiler.

📍

Yaklaşık 110m çapındaki Woodhenge’de kuzeydoğudaki bir giriş, altı eş merkezli oval halka halinde uzanan ahşap direklere açılır.

📍

Arazi sürekli işlendiğinden, araştırmacılar bu alanın tam olarak nasıl göründüğünden emin değiller. Ortak fikir, çatısı veya tavanı olmaması. Bu halkalardaki ahşap direklerin kesin yerleşimi de belirsiz. Bununla birlikte araştırmacılar A halkasında 60, B’de 32, C’de 16, D’de 18, E’de 18, F’de ise 12 ahşap direk olduğunu düşünüyor. Şu anda görülen kısa taş direkler, ağaç olanların bir zamanlar durduğu konumda.

📍

Woodhenge'in amacı ve Stonehenge ile nasıl etkileşime girdiği halen bir gizem. Başlangıçta uzmanlar bunun Stonehenge için bir prototip olduğuna inanıyorlardı. Oval halkalar yaz ve kış gündönümüne işaret ediyor gibi görünüyor - Stonehenge ile aynı gündönümü hizalaması.

📍

1. Muhtemel orijinal görüntü

2. Çeşitli ahşap halka çaplarına bir örnek.



3. Düzenin üstten görünümü.



4. Ağaç direklerin konumunu gösteren taş işaretlerin bir görünümü.



12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page