google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Venedik

1204 yılı Venedik için zenginleşmenin başlangıcıydı. Çünkü dönemin büyük imparatorluğu Doğu Roma’nın başkenti Constantinopolis, Venedik Cumhuriyeti tarafından istila edilmişti. Şehrin tüm zenginliği Venedik’e akıyordu. Kamu binaları da özel konutlar da Venedik’in gücünü ve ekonomik refahını göstermek üzere yapılıyordu.

📍

San Severo’daki Palazzo Priuli (şimdi lüks bir otel), bu dönemin  sivil mimari örneklerindendir. Constantin Priuli tarafından 1300’lerin sonu 1400’lerin başında inşa edilmiştir. Yapıldığında Ca d’Oro’nun dış detaylarını etkileyecek kadar görkemliydi.

📍

Yapının unutulmamasının nedenlerinden biri Avusturyalı ressam Ludwig Johann Passini’nin yaptığı bu resimdir. Passini gerçekten de Venedik’in en güzel resimlerine imza atmıştır ama bu gördüğünüz eşine olan sevgisinin göstergesidir. Bu resim yapıldığında Anna tüberkülozdan vefat edeli birkaç ay olmuştu. Evlendikten 1,5 yıl sonra ölen Anna’nın bu resmindeki gerçeklik duygusuyla karışık düşsel hava Venedik’in ta kendisidir.

📍

Lütfen duvardaki sıva çatlaklarına, pencere menteşesinin pasına, balkon korkuluğunun zarafetine, Anna’nın elindeki kitabın kıvrılan sayfalarına, arka planda konuşan kadınlara bakın. Haksız mıyım?

📍

Anna Passini on the balcony of Palazzo Priuli in Venice, Ludwig Passini, c. 1866, Private Collection





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page