google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

St-Paul-de-Vence dostlukları

Bir zaman makinesi olsa gitmek isteyeceğim çok sayıda dönemden biri 19. Yüzyıl ile 20. Yüzyıl başıdır. Bu dönem sanatçılarının dostlukları ve yaratıcılıkları ise en çok izlemek istediklerimden.

📍

1900’lerin başından itibaren sanatçıların rağbet ettiği St-Paul-de-Vence’ın dolambaçlı sokaklarının, pitoresk evlerinin sakladığı hikayeler başlı başına bir konu. Kimler yok ki Picasso, Braque, Matisse, Chagalle, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir… Sinema dünyasından da isimler var elbette.

📍

İlk fotoğrafta gördüğünüz ev, Fransa’da Nice’e 20km kadar uzakta bulunan Orta Çağ kasabası St-Paul-de-Vence’da Victor Hugo’dan bu yana Fransa’nın en çok okunan şairi Jacques Prévert’in 15 yıl yaşadığı, belki de en güzel satırlarını yazdığı yer.

📍

Şair ve senarist Jacques Prévert, Yves Tanguy ve André Breton gibi sanatçılarla birlikte yükselen Sürrealist hareketin içindeydi.

📍

St-Paul-de-Vence’daki yakın arkadaşı ve komşusu olan Pablo Picasso ile Colombe d’Or’un sahibi Paul Roux çok iyi arkadaştılar. Sanatçıların resimleriyle ödeme yaptıkları Colombe d’Or, bu nedenle şu anda çoğu müzeden daha önemli sanat eserlerini barındırıyor. Ama bu ayrı konu…

📍

Picasso ile Prévert’in dostluğu ise şairin en ünlü şiirlerinden birinde karşımıza çıkıyor. “Picasso’nun Gezisi”, kelime dağarcığının ve ritminin basitliği sayesinde tekerlemelere ve çocuk şarkılarına benzer. Ancak şiirin analizi okunduğunda hiç de basit olmadığı anlaşılır.

📍

Kelimeleri bölüp şiir yazan bir şairin nesneleri bölüp resim yapan ressamla dostluğunun güzelliği için sonraki fotoğraflara bakmak yeterli.

📍

“Bak şuna, diyor Picasso,

Elmanın resmini yapmak ta ne oluyor

Alıp elmayı yiyor Picasso

Eksik olma, diyor elma

Tabağı da kırıyor Picasso

Sonra çekip gidiyor gülümseyerek

Düşlerinden bir diş gibi sökülen ressam

Bakıyor kimseler yok

Karşısında yalnız bitmemiş resmi

Bir de kırık tabağın orta yerinde

Gerçeğin korkunç çekirdekleri.”

📍

2. Prévert ve Picasso, Fotoğraf: Pierre Manciet, 1949-50

3. Prévert ve Picasso, Fotoğraf: Boris Lipnitzki, 1951





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page