google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi

İstanbul’da Gülhane Parkı’nın karşısında sessiz bir güzelliği olan önü sütunlu binayı bilirsiniz mutlaka.

📍

Bina, Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi olarak 1875’te yapılmış. Sultan Abdülaziz zamanında açılan dokuz Rüştiye’den biri. Mezunları arasında Enver Paşa, Mareşal Fevzi Çakmak, Türkiye Verem Savaş Derneği’nin kurucusu, İstanbul Üniversitesi rektörlerinden, Türkiye’deki ilk akciğer hastalıkları kürsüsünü kuran Tevfik Sağlam, tarihçi İsmail Hakkı Uzunçarşılı, yazar Mehmed Rauf var mesela.

📍

Bir ara Mekteb-i Mülkiye olarak kullanıldı. Sonra Adli Tıp ve morg oldu, 12 Eylül’den sonra DGM, sonra İstanbul Çocuk Mahkemeleri oldu. Sonra İ.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne verildi. Bir yangın geçirdi. Şimdilerde bir üniversiteye bağlı İslam Bilim Tarihi Enstitüsü olarak kullanılıyor.

📍

Binanın en acı kullanımlarından biri İtilaf Devletleri’ne ait 73 parça savaş gemisinin İstanbul Limanı’na demirlediği ve 13 Kasım 1918’de İstanbul’u fiilen işgal ettikleri döneme ait. Bina Fransızlar tarafından Sirkeci Karargahı olarak kullanıldı.

📍

İstanbul’un işgali 4 yıl 10 ay 23 gün sonra 6 Ekim 1923’de bitti. İzmir’den sonra İstanbul’un da kurtulması Cumhuriyet’e giden büyük bir adımın daha atılmasıydı.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page