google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Singer

Eskiden kıyafetler evlerde dikilirmiş. Bunun büyük bölümüne ben de denk geldim ve butiklerin göz alıcı tasarımları ara ara aklımı ve elbette cüzdanımı çelse de neredeyse 25 yıl öncesine kadar çoğunlukla annemin diktiği giysileri tercih ettim.

✂️

İlk dikiş makinesini 1830 yılında Amplepuis’li bir terzi olan Thimonnier bulmuş. Mekanik olarak zincir dikiş yapan bu makineden sonra 1846 yılında Amerikalı Elias Howe, bugün hala kullanılan iki iplikli mekik dikişi yapan bir makine üretmiş.

✂️

En çok bildiğimiz marka olan Singer ise 1851’de bugün patentini almış. Annemin kullandığı ve benim manto dahil tüm kıyafetlerimi diktiği ayaklı ve möbleli Singer makinenin sesi hala kulağımdadır.

✂️

Kenarları incecik süslü ceviz möblenin içine saklanabilen makine bana çocukken büyülü gelirdi. İplik, yedek iğne ya da mekik gibi malzemeler için ayrılmış çekmece ise hazine sandığı gibiydi.

✂️

Alman @burdaturkiye dikiş dergileri de içindeki patronlar nedeniyle annem için kolaylık, benim için hayalimde bebeğime giydirerek yarattığım düşsel bir moda merkeziydi.

✂️

Benim dikişe yatkınlığım yok ama şahane dikiş diken arkadaşlarım var. Ve bir sürü anım... Sizin de mutlaka dikiş makineleriyle anılarınız vardır, hatırlatmış olayım.

✂️

Not: Annemin makinasını kıymet bilecek birine vermiştim. Bu nedenle kullandığım fotoğraflar http://obsessivecreativeness.blogspot.com/2014/04/1953-model-201k-singer-treadle-sewing.html?m=1 adresinden. Makina anneminkinin aynısı.







0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page