google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Selimiye

Bazı eserleri de hissettirdiklerini de anlatmak çok zordur. Seçtiğiniz, seçeceğiniz her kelime yetersiz kalır. Bazı ölçüler verirsiniz ama o ölçülerin içindeki inceliği ifade edemezsiniz. Süslemeleri anlatırsınız ama saklanmış küçücük ters bir lalenin aslında çini ustalarına özenen küçük bir mermer ustası çırağının eseri olduğunu aktaramazsınız. Bir de kubbenin başka kubbelerin ölçüsünü geçip geçmediği konusu öne çıkar ama sekiz direğin taşıdığı boşlukta duran kubbenin dünya mimarisinde eşi olmayan bir mekân hissi yarattığını da...

📍

Dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından olan Selimiye Camii, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mimarlarından Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı bir tasarım harikasıdır. Banisi Sultan II. Selim’in her aşamasını takip edip detaylarını bildirdiği yapıyı göremeden vefat etmesi kadar çağların büyük ustalarından Hasan Çelebi’nin de süslemeleri yaparken fırçasını yıkadığı kireçli suyun gözüne kaçması sonucu kör olup eserlerini görememesi hüzün vericidir.

📍

Biz bu çağın insanları, taşın ağırlığının hissettirildiği halde özellikle vurgulanmadığı, minarelerin bir taç gibi kent siluetinin bir parçası olduğu, ters lale dahil 101 çeşit lale motifi olduğu, adeta şeffaf görünen mermer minberi ile Selimiye’nin öncesinde ve sonrasında rastlanmayan biçimde, kubbenin tam altına yerleştirilen müezzin mahfilinin tavanındaki çark-ı felek motifi gibi sonsuza kadar kalmasını diliyoruz.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page