google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Sant'Ivo alla Sapienza Kilisesi
top of page

Sant'Ivo alla Sapienza Kilisesi

Bugün, şu benim huysuz Francesco Borromini’nin ölüm yıldönümü. En sevdiğim, başımı döndüren, aklımı başımdan alan bir yapısıyla anayım onu. O bir başyapıt çünkü.

📍

Sant'Ivo alla Sapienza Kilisesi, Roma'nın en eski üniversitesi olan Palazzo della Sapienza'nın içinde. Sant'Ivo, hukukçuların koruyucu azizi.

📍

Borromini'nin ayırt edici özelliklerinden biri, birbirine karşı dışbükey ve içbükey yüzeyleri kullanmasıdır. Benim için ilk vurgun avludur, altı köşeli bir yıldızdan oluşan iç mekan ise sizi kubbeye yükseltir.

📍

Bu kubbe, Roma'daki herhangi bir kilisenin en eşsiz kubbesidir kanımca. Trajan ve Marcus Aurelius'un yakındaki sütunlarındaki frizleri anımsatan sarmal bir merdiveni andırıyor. Borromini sivri tepeyi bir defne çelengi, bronz bir küre, bir güvercin ve bir haçla tamamlamış. Bazı araştırmacılar Borromini'nin kulenin tasarımını ya çalışma odasında sakladığı bir deniz kabuğuna ya da Babil Kulesi çizimlerine dayandırdığını düşünüyor.

📍

Kiliseye girdiğinizde bazı sanat tarihçilerinin neden buraya Borromini için “ustaların ustası” dediğini kolayca anlayabilirsiniz. Borromini'nin matematiğin güzelliğini ve evrensel formlarını somutlaştırmak için mucizevi bir şekilde bir araya gelen, birbirini izleyen içbükey ve dışbükey yüzeyler ve geometrik şekiller kullanmasına bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

📍

Şu fotoğraflara bakın lütfen. Adam çılgın değil mi?




63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page