google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Sabinli kadınlar ve aşk ve savaş ve barış

Sabine’ler Roma’nın kuzey doğusunda Sabine tepelerinde yaşayan eski ve köklü bir halktır. Halkın kadınlarının Roma’nın kuruluşunda çok önemli bir yeri vardır. Kardeşi Remus’u öldürerek halkının lideri olan Romulus, halkının her ne kadar gör almış olsa da kadın nüfusunun az olduğunun farkındadır. Diğer kentler halkın güçlenmesini istemediklerinden dolayı kız vermekten çekinmektedirler. Durum böyle olunca Romulus bir plan yapmaya başlar ve Sabine halkını bir şenliğe davet eder. Sabine’li erkekler eğlenceye dalmışken, Romulus’un emri ile Sabine’li kadınlar kaçırılmış ve kadınların el üstünde tutulacağına dair kadınlara sözler verilmiştir. Öfkeden deliye dönen Sabine’li erkekler, bir süre sonra kralları Titus Tatius’un önderliğinde Romulus’la savaşırlar. Birkaç sene süren savaşlar ve çatışmalar sonuçsuz devam etmekte iken Sabinli kadınlar, çocuklar doğurmuştur ve verilen sözlerin tutulması üzerine mutlu bir hayat sürmektedirler. Artık savaşların bitmesini isteyen Sabine’li kadınlar olaya el koymuş ve Sabine halkının artık savaştan vazgeçmelerini ve oldukları yerde mutlu olduklarını söylemesi üzerine savaşlar bitmiştir. Bu efsane “Sabine Kadınlarının Kaçırılışı” olarak geçmektedir.

📍

Sanat tarihinde bu hikayeyi tasvir eden çok sayıda resim ve heykel vardır. Benim için en etkileyici olanlardan biri Giambologna’nın heykelidir. Heykel 4.10 m yüksekliğindedir.

📍

Giambologna figürlerini, adeta aşağıdan yukarıya doğru yapmıştır. Sabineli kadının yüzündeki o korku ve dehşet dolu ifade, adeta mermerin içine işlemiş. Askerin kadının sol kalçasını tuttuğu yere yakından bakarsanız, parmakları sanki kadının etine bastırdığını görürsünüz. Kadın, askerin omzunun üzerinden geriye doğru kıvrılıyor. Bu figürler, dönemin Maniyerist sanatçıları arasında popüler olan figura serpentinata (yılan figürü) şeklindedir.

📍

Giambologna, drama hissini arttırmak için tek ya da birincil bir bakış açısı sağlamamış, bu nedenle izleyicinin dramanın bütününün ortaya çıktığını görmek için heykelin etrafında 360 derece dönmesi gerekiyor.




96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page