google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Rumeli Feneri

Denizlerin yalnız ve sessiz rehberleridir deniz fenerleri... Sadece beklerler, bir kayanın üzerinde, bir uçurumun kıyısında... Bazen o sessizliği canhıraş bir sis düdüğü bozar ama genellikle denizin üzerindeki kendi ışığı tek arkadaşıdır. Uykusuz geceler ıssız sabahlara açılır.

📍

Dünyanın en eski deniz fenerleri MÖ 7. yüzyılda Sigeon’da, bugünkü adıyla Çanakkale’de yapılan bir fener ile İstanbul Boğazı’nın Trakya yakasındaki MÖ 2. yüzyılda yapılan Timee ve karşı kıyısındaki Üsküdar Fenerleridir. Bunun yanında antikçağdaki 7 harikadan biri olan İskenderiye diğer bir adıyla Faros Feneri MÖ 3. yüzyılda Mısır’da İskenderiye Limanı’nın karşısındaki Faros Adası üzerine yapılmıştı.

📍

Türkiye’de deniz fenerlerine ihtiyaç, ilk defa 1755′lerde olan bir deniz kazasından sonra duyulmuş. Osmanlı Dönemi’nden itibaren yapılan fenerler, çoğunlukla Fransızların inşa ettiği fenerler olup Anadolu Feneri ve Rumeli Feneri 1856 yılında bugün işletmeye açıldı.

📍

Fotoğrafta gördüğünüz Türkeli Feneri olarak da bilinen Rumeli Feneri, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girişte karşımıza çıkar. Rumeli Feneri’ni diğerlerinden ayıran çok ilginç bir özelliği var: Fenerin inşası sırasında, fener birkaç kez hiç sebepsiz yıkılmış. Civarda yaşayan bazı köylüler burada yatır olduğunda ısrar etmiş, fenerin bu yüzden yıkıldığını öne sürmüşler. Ardından fenere bir türbe eklenmiş. Sonrasında türbenin üzerine de üç kademe şeklinde 30m kubbe inşa edilmiş.

📍

Sonuç olarak Rumeli Feneri, tarihi özelliğinin yanında, Sarı Saltuk’un mezarının bulunduğu iddiasıyla, kutsal bir mekan olarak da öne çıkar olmuş. 18 deniz mili görüş mesafesine sahip fener, gaz yağıyla çalışmaktayken asetilen gazına geçilmiş ve şimdi ise gelişen teknolojiden o da payını alarak elektrikle çalışır olmuş.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page