google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Ravel & Ida

20. yüzyılın en önemli bestecilerinden olan Maurice Ravel’i “Boléro” adlı eserinden tanırsınız. Rus aktris ve dansçı Ida Rubinstein tarafından sipariş edilen bir bale olarak bestelenen eser, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında popüler olan bir İspanyol dansının adını taşır. Boléro, gitar ve kastanyetler eşliğinde ve ritimli şarkı sözleri ile orta derecede yavaş bir tempoda solo veya ortak bir danstır.

💃🏻

Ida Rubinstein bir süredir aklımdaydı, bugün doğum günü olunca artık yazmak şart oldu. Ida Rubinstein, varlıklı bir Yahudi ailedendi. Daha sonra Bale Russes’in kışkırtıcı figürü, performans öncüsü, patronu,sanat hamisi oldu. Biseksüeldi, skandallarla dolu bir hayatı oldu. Yalnız öldü, maalesef de herkes tarafından unutuldu.

💃🏻

Isadora Duncan’ın büyük hayranıydı, onun gibi dans etmek istediğinden ailesi tarafından akıl hastanesine kapatıldı, daha oradan çıkmadan kukla bir eş bularak evlendi. 1909’da çıplak dans ederek bir skandala yol açtı. Bütün dansları seyirciyi kışkırtmak üzerine kuruluydu. Bu dansları nedeniyle Ortodoks Kilisesi tarafından sansürlendi, aşağılandı.

💃🏻

Belle Epoque Paris’inde göklere çıkarıldı. Araştırmacılar onun harika bir dansçı olmadığını ama şahane bir vücuda sahip olduğunu, mimiklerini iyi kullandığını, sahne karizmasının güçlü olduğunu ve dans hareketlerinin son derece kişisel olduğunu söylüyor. Ressamların ilham perisiydi, sahnede de özel hayatında da özgürce hareket ediyordu.

💃🏻

Yahudi karşıtlığından kaçmak zorunda kaldığı 1938’e kadar iki savaş arası balede bir numaraydı.  Savaştan sonra dünyasının eski ihtişamını yitirdiğini görünce kendisini 1960’da ölene dek dünyadan izole etti.

💃🏻

Boléro dinlerken onu da hatırlayın lütfen.






0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page