google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Raffaello

Yüksek Rönesans’ın büyük ustalarından Raffaello Sanzio da Urbino, 1483’de bugün doğdu, 1520’de bugün öldü. Söylentiye göre geçirdiği ateşli bir gecede fenalaştığında bunu doktorlara söylemediği için yanlış tedavi sonucu ölmüştü. Vasiyeti gereği Pantheon’a gömüldü.

🎨

Floransa’da 1504 yılında Michelangelo ile Leonardo üstünlük için çekişirken, Umbria bölgesindeki Urbino kentinden, Pietro Perugino’nun atölyesinden gelen Raffaello, Leonardo’dan 31, Michelangelo’dan 8 yaş gençti. Hocasının etkilerini hep taşıyacak ama geliştirecekti de.

🎨

Diğer ustaların aksine hayatı hep sakin geçmiş, ölümüne kadar başarıdan başarıya koşmuştur. Alçak gönüllü, iyi kalpli bir insan olan Raffaello, herkes tarafından sevilir, gittiği her yerde büyük hürmet görürdü. Yakışıklılığı ve zarafetinden dolayı özellikle kadın çevrelerinde kendisine tapılırdı.

🎨

Otuz yedi yıllık kısa bir hayata sığdırdığı iş, yüzyıllar boyunca başarılamayacak değerdedir. Rönesans’ın sanat idealini, iç âleminin şatafatsız büyüklüğünü, ilahi sükûnetini onun kadar ahenkli verebilmiş ikinci bir sanatçı daha yoktur.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page