google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Pyotr İlyiç Çaykovski

Romantik dönemin klasik müzik ustalarından Pyotr İlyiç Çaykovski 1893 yılında bugün muhtemelen kolera nedeniyle hayata veda etti.

📍

Romantik sanatçılar insanın kendini yüceltmesi, doğanın bir parçası oluşu ve doğa ve duygularda bulunan ilahiliğin eserlerde işlenmesine ön ayak oldular. Ruhlarının her halini, özellikle geçmişlerini sanatlarına yansıttılar.

📍

Çaykovski, ruhunu ilmek ilmek müziğine işlerdi sanki. Bir notunda “ben tezatlardan oluşan bir insanım ve hiçbir pozitif şeye dayanmadan, huzursuz ruhumu din ya da felsefeyle sakinleştirmeden, çok olgun bir yaşa eriştim. Hiç şüphe yok ki müzik olmasa çıldırmış olmam gerekirdi.” diye yazmasından anlıyoruz ki müzik onun can suyuydu.

📍

Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran gibi klasik müzik ile ilgisi olmayanların dahi bildiği eserlere imza atan Çaykovski, nevrotik ve depresif ruh halinin yanı sıra toplum baskısından bunalan gizli bir eşcinseldi.

📍

Patetik Senfoni, onun son müthiş bestesidir. Tasarlarken ağladığını söylediği kendi hayatıdır. Seslendirilişinden dokuz gün sonra ölen büyük bestecinin bu eserini bugün bir kez daha dinleyin, bakalım ince sızısını hissedebilecek misiniz?

📍

Portrait of the composer Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Nikolai Kuznetsov, 1893, Tretyakov Gallery, Moscow

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page