google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Perge

Perge, denize uzak olsa da denize bağlandığı Kestros (Aksu) ile hep bir su kenti olmuştur.

🏵️

Bu nedenle Perge’de yaşam, görkemli çeşmeleri ve Pamphylia’nın en büyüğü olan hamamıyla su üzerine kurulmuş. Hatta tiyatronun yapımı tamamlandıktan sonra sahne binasının dış yüzü bir nymphaeum’a dönüştürülmüş.

🏵️

Sütunlu Cadde, ‘Akropol’ eteğindeki nympheum ile yerleşim arasında uzanıyor. Ortasında bulunan 2m genişliğinde bir su kanalı da caddeyi ikiye ayırıyor. Günümüzde arkeolojik kazılarda çıkartılan sütunlar, orijinallerine uygun şekilde, antik dönemde olduğu gibi caddelere yeniden dikiliyor.

🏵️

Anaerkil Lykia’nın aksine Pamphylia erkek egemen bir toplumdu. Ama bir kadın bu duruma istisnaydı. MS 2. yüzyılda Perge’de yaşayan Placia Magna, kentin süslenmesi için pek çok heykel ve para bağışında bulunmuştu. Kutsal Artemis rahibesi olan bu soylu kadın, bu cömertliğinin sonucunda, kentin en yüksek memuriyeti anlamına gelen ‘demiourgos’ unvanına layık görülmüştü (son görsel).

🏵️

Aziz Paulus ile Barnabas’ın Hristiyanlığı yaymak üzere başladıkları yolculuğun Anadolu’daki ilk durağı olduğu için de önemli kabul edilen Perge günümüzde de şaşırtmaya devam ediyor.

🏵️




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page