google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Papalık ordusu

1506’da kurulan İsviçre Muhafızları, Vatikan’da Papa’nın güvenliğinden sorumlu İsviçre askerleri birliğidir. Genellikle “dünyanın en küçük ordusu” olarak adlandırılırlar, Papa’nın resmi seyahatleri de dahil olmak üzere kişisel refakatçileri olarak görev yaparlar. Ayrıca Vatikan Şehri ve Castel Gandolfo Papalık Villası için güvenlik olarak hizmet ederler. Papa olmadığında da sede vacant (boş koltuk) sırasında, örneğin bir papanın ölümü ile halefinin seçilmesi arasındaki dönemde Kutsal Kardinaller Koleji’ni korurlar.

🇻🇦

Muhafızlar normalde mavi yelekler ve mavi bereler giyerler, ancak törenlerde onları ünlü oldukları renkli Rönesans dönemi üniformaları ile görürüz. Vatikan ile ilgili popüler yanılgılardan biri bu renkli kıyafetleri Michelangelo’nun tasarladığıyla ilgilidir. Dilden dile dolaşan hikâyeye göre sanatçı bu kıyafetleri Papa II. Julius’un emriyle tasarlamış ve onları kasıtlı olarak soytarılara benzetmeye çalışarak Papa ile neredeyse alay etmiştir. 🇻🇦Michelangelo bir Rönesans dehası, yetenekli bir heykeltıraş, ressam, mimar ve mühendis olmasına rağmen bir moda tasarımcısı değildi. Aslında, İsviçre Muhafızları’nın şu anki üniforması çok daha yenidir: 20. yüzyılın başlarında tasarlanmıştır.

🇻🇦

Raffaello’nun Vatikan’da yaptığı “Heliodorus’un Tapınaktan Kovulması” (1511-12) resminde sol ön planda siyah ve kahve rengi giysili bir İsviçreli Muhafız görüyoruz. Bugün bildiğimiz ünlü kırmızı, turuncu ve mavi üniformayla açıkça hiçbir ilgisi yok. Raffaello’nun resmi, bildiğimiz üniformanın o zamanlar kullanılmadığını açıkça gösteriyor.

🇻🇦

Ancak bu, modern üniformanın Rönesans ile hiçbir ilgisi olmadığı anlamına gelmez. Komutan Jules Repond tarafından 1914’te tanıtılan tasarım, aslında İsviçreli Muhafızlar’ın 16. yüzyıldaki tasvirlerinden esinlenmiştir.

🇻🇦

Jacopo Coppi’nin 1577 tarihli İmparatoriçe Eudoxia’nın Papa III. Sixtus ile sohbet ettiği ve ona Aziz Petrus’un zincirlerini uzattığı freskte günümüzün üç renkli üniformasının öncüsünü buluyoruz. Mavi ve sarı renklerin Papa II. Julius’un aile adı olan Della Rovere armasını temsil etmek için seçildiği ve kırmızının daha sonra Papa X. Leo’nun Medici armasını temsil etmek için eklendiği düşünülüyor.

.

.



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page