google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Nohut kahvesi

Birinci Dünya Savaşı zamanlarında halk yokluk içindeyken ve yurt dışından hiçbir ürün gelmezken, insanların yaratıcılıkları sayesinde ortaya çıkıyor nohut kahvesi. O dönemlerde özellikle Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli'de sıkça yapıldığı biliniyor.

☕️

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre daha devam ediyor hakimiyeti. Sonra, zamanla yerini yeniden Türk kahvesine bırakıyor. Ta ki İkinci Dünya Savaşı'na dek...

☕️

İkinci Dünya Savaşı patlak verince, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkileri görülüyor elbet. Savaşa girmememize rağmen, temkinli davranılması gerektiğinden yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanıyor, kahve çekirdeği de gelmez olunca nohut yeniden fincanlardaki yerini alıyor.

Ardından 70'li yıllarda, yine ekonomik önlemler söz konusu olduğunda beliriveriyor mutfaklarda nohut kahvesi. Anlayacağınız nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesi işte böyle yokluk zamanlarına dayanıyor genellikle.

☕️

Hikayesiyle biraz üzse de lezzetini merak ettiren bu lezzet, günümüzde bulması oldukça zor olan tatlardan.

Yine de hala toz halini bulabileceğimiz online alışveriş siteleri bulunuyor. Tabii güvenilir yerlerden aldığınıza emin olmanız gerekiyor.

☕️

Bunun dışında, Çanakkale'nin Biga ilçesinde nohut kahvesi hala ilgi görüyor. Yolunuz oralara düşerse Işıkeli köyüne gidip nohut kahvesinin tarihi hikayesini yöre insanlarından dinlerken bu efsane lezzeti tadabilirsiniz.

☕️

Ben bildiğimi anlatayım: Haşlanmış nohutlar kurutulup tıpkı kahve çekirdeği kavrulur gibi kavruluyor. Sonra da değirmenden çekilip toz haline getiriliyor ve kullanıma hazır oluyor. Pişirilme aşamasında ise Türk kahvesiyle benzer bir sıra takip ediliyor. Ancak kimileri içine yarım çay kaşığını geçmeyecek kadar karbonat da atıyor. Karbonat, kahvenin daha köpüklü olmasını sağlıyor. Ama siz, nohut kahvesi yapmak istiyorsanız içine karbonat atmanız şart değil.

☕️

Nohut kahvesi genel olarak şekersiz içiliyor. Çünkü ortaya çıktığı zamanlarda şeker de ulaşılması zor bir malzeme olduğundan kahvenin içine konulmuyor. Bunun yerine yanında kuru üzüm servis edilmesi adetten.

☕️

Nohut kahvesinin normal bir Türk kahvesinden farkı ise renginin daha açık ve kafeinsiz olması.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page