Bugün Nardugan Bayramı yani bu sabah (22 Aralık günü) gün ışığı ile başlayan, 24 Aralık akşamına kadar süren karanlık ve aydınlığın üç günlük savaşımını simgeleyen yıl döngüsü kutlaması. Bazı yanlış tarihte yapılan kutlamalara da açıklık getirelim, dün Şeb-i Yeldâ idi bugün Nardugan (başladı).
🌲
Gerçekte en uzun gecenin kısalıp en uzun güne dönüşmesinin başlangıcı olan bir doğa olayıdır.
🌲
22 Aralık’ta gece ile gündüzün savaşının yenmesini zaferlerini Akçam ağacının altında kutlayan Türkler, güneşin yeniden doğuşunu, “yeni bir doğum” olarak algılarlardı.
🌲
Türkler, Güneş’e “nar” diyorlardı. Günümüzde dilimize doğan olarak gelen ve “doğmak” anlamına gelen “tugan” ise yüz yıllardır aynı anlamını koruyarak günümüze kadar kullanılagelmiştir.
🌲
Türkler Nardugan, “Güneşin Doğuşu” kutlaması yaklaştığı zaman yaşadıkları çevreyi ve evlerini temizlerlerdi. Kutlama günü ise en güzel ve temiz elbiselerini giyerlerdi. Tanrı Ülgen’e sunacakları hediyeleri de yanlarına alıp, gruplar halinde şarkılar söyleyerek bulundukları yere en yüksek ve en gösterişli Akçam ağacının yanına gider, altına vardıklarında Tanrı Ülgen’e ulaşması için hediyeler bırakır, dua ve şükür ederlerdi.
🌲
Hatta bu ritüelde Ayaz Ata’nın yanında bir de torunu olarak kabul edilen “Kar Kız”da yer alırdı. Genç kızlar ve kadınlar ağacın dallarına bağlamak için; aile fertlerine yetecek kadar bantlar hazırlar ve herkese dağıtırlardı. Koyun, keçi gibi hayvanların kılını eğirerek dokunmuş bu bantların üstüne hayat ağacı motifleri işlerlerdi. Herkes Akçam ağacının dallarına bu bantları dilek dileyerek bağlardı.
🌲
Nardugan bayramınız kutlu ve bereketli olsun. Dilekleriniz yerine ulaşsın.
Comments