Edirne’nin kendine özgü kültürü içinde meyve sabunları ayrı bir yer tutar. Parfüm kokulu sabunlar hayatımıza girmeden üç yüz yıl önce Edirne’de elma, armut, şeftali, üzüm, kiraz, muz, kavun, çilek, kayısı, limon şeklinde üretilen ve her birine has kokusuyla dikkat çeken meyve sabunları en önemli ticaret maddesiydi.
🍎
Meyve sabunculuğu, 19. Yüzyılda Edirne’deki en popüler mesleklerden biriydi ve şehirde Sabuni isimli bir mahalle bile vardı. Bu sabunlar arastalarda satıldığı gibi büyük kısmı da saraya gönderilirdi. Çeyizlere ve odalara konur, yabancı devletlere verilen hediyelerin arasına da özenle yerleştirilirdi.
🍎
Günümüzde yeniden canlandırılan meyve sabunu üretimi, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kayıtlıdır.
Comments