google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Meryem’in Göğe Yükselişi

“Meryem’in Göğe Yükselişi”, Hrıstiyan inancında önemli bir yere sahiptir. Her sene 15 Ağustos tarihinde Kilise tarafından kutlamalar yapılır. Vücudunun yok olmasından önce, Hz. Meryem’in göğe Tanrı’nın yanına yükseldiği anlatılır. Bu, Meryem’in sonsuz hayata geçişinin günüdür ve kutlanması gereken kutsal günler arasında yer alır.

🌹

Hz. İsa’nın göğe çıkışıyla, Hz. Meryem’in yükselmesi arasındaki en büyük fark, İsa’nın kendi gücüyle cennete yükselmiş olması, Meryem’in ise biri tarafından göğe yükseltilmiş olmasıdır. Bazı teologlara göre, İsa kendisi gökten inerek, Meryem’i cennete taşımış, kendisi göğe yükseltmiştir.

🌹

Gördüğünüz resim, Meryem'in Göğe Kabulü, El Greco'nun Toledo'daki ilk çalışması ve oradaki 37 yıllık kariyerinin başlangıcıdır. El Greco, Michelangelo'nun etkisi altında, natüralist üslubu, anıtsal figürleri ve bir Roma Ekolü paleti ile özünde İtalyan olan bir tablo yaratmış. El Greco'nun Meryem'in Göğe Kabulü tasvirinin kompozisyonu, geçen yıl bugün paylaştığım Tiziano'nun Venedik'teki Frari Bazilikası'ndaki Göğe Kabulü'nü andırır.

🌹

Aralara yerleştirdiğim güller Hz. Meryem’in simgesi...

🌹

Assumption of the Virgin, El Greco, 403.2 cm × 211.8 cm, 1577-1579, Art Institute of Chicago

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page