google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Marcus Aurelius Anıtı

Eğer sanat ve tarih seviyorsanız, Roma sizi hiç durmadan heyecanlandırır. Yok ben sadece turistik yerlere gideceğim deseniz bile Pantheon’dan Trevi Çeşmesi’ne giderken, gördüğünüz kabartmaların olduğu anıtın önünde çakılır kalırsınız. Marcus Aurelius Anıtı.

📍

O büyük bir imparator olmasının yanı sıra en önemli Stoacı filozoflardan biridir. 161-180 yılları arasında sekiz yılı tek başına olmak üzere Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius'un onuruna yapılan bu zafer sütunu ölümünden sonra oğlu Commodus tarafından Campus Martius’a dikilmiştir.

📍

29.617m yüksekliğindeki (100 Roma feet'ine eşittir; tabanı ile beraber 42m) sütun sarmal ve alçak kabartma rölyeflerle süslüdür.

📍

Sütunun üzerinde bulunan Marcus Aurelius’un heykeli Orta Çağ’da tahrip edilmiş, yerine 1589’da gerçekleştirilen restorasyonda Papa V. Sixtus’un emriyle St. Paul’ün heykeli yerleştirilmiş. Aynı dönemde tahrip olmuş kabartmalar da kaldırılmış ve bir de anıtı yanlış olarak Antoninus Pius Sütunu olarak tanımlayan kitabe yerleştirilmiş.

📍

Anıtta gördüğünüz sahneler, Germen ve Sarmatlara karşı yapılan savaşları anlatıyor. Detaylıca bakarsanız bu kabartmalarda yüksek bir heykeltraşlık görürsünüz.




72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page