google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Mantegna

Rönesans sanatçısı tanımına tam anlamıyla uyan Kuzey İtalyalı ilk ressam ve oymabaskı ustası, 1506’da bugün hayatını kaybeden Andrea Mantegna’dır.

🎨

Mantegna’nın yaklaşık 10 yaşından 31 yaşına değin Padova’da yaşaması, bu kentten büyük ölçüde etkilenmesine yol açmıştır. Padova, Kuzey İtalya’da hümanizmin ilk merkeziydi. Mantegna’nın burada birçok antik çağ uzmanı, hümanist ve bilim insanıyla dostluk kurduğu belgelerden anlaşılmaktadır; dolayısıyla entelektüel açıdan bu tür kişilerle kaynaşan ilk Rönesans sanatçısı olarak görülür.

🎨

Mantegna, 1459’da Mantova markisi Ludovico Gonzaga’nın hizmetine girdi ve günümüze ulaşan en önemli resimlerini bu dönemde yaptı.

🎨

Perspektif ilkelerini ilk kez kullanan erken 15. yüzyıl ressamları iki boyutlu bir resimsel mekân üstünde çalışıyorlardı, oysa Mantegna Gelin Odası’nda tavanı ve dört duvarı da içine alan bütüncül bir mimari şema kurdu ve yanılsatma yoluyla üç boyutlu bir resimsel mekân oluşturdu. Odanın aslında düz olan tavanına, parmaklıklarla çevrili bir tepe deliği (oculus) çizerek kubbemsi bir etki kazandırdı. Parmaklıkların kenarına sıraladığı çocuk melekler ve kadın figürlerinde çarpıcı bir kısaltım uyguladı. Bu resim Quatrocento’nun yanılsama etkisi yapan, alttan yukarıya doğru bakılarak izlenmek üzere çizilmiş tavan bezemelerinin en güzel örneğiydi, ama 15. yüzyıl boyunca bunu başka kimse denemedi.

🎨

Onun kompozisyonel ve anlam olarak çok sayıda etkileyici resmi vardır ama bugün içimden bu geldi. Huzurla uyu Mantegna.

🎨

Camera degli Sposi, Castello di San Giorgio di Mantova, 1465-1474


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page