google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Mahler

1860 yılında bugün doğan Gustav Mahler, müzik tarihinin kuşkusuz en ilgi çeken insanlarından birisidir. Bütün eserlerinde sezilen karamsarlık, çocukluğundan beri kaybettiği insanların, ölümün izidir aslında. Hangi senfonisini dinlerseniz dinleyin o sızıyı mutlaka hissedersiniz.

🎶

Sekiz senfoniden sonra gelen ve aslında 9. senfonisi olan eseri “Dokuzuncu” olarak isimlendirmez, “Yeryüzü Şarkısı” adını verir. “Dokuzuncu” senfoniden sonra ölen Beethoven’ı düşünüp, 10. senfoniyi yazmaya başlar. Dokuzuncu senfonisi olmayan, on senfonili Mahler olmaya karar vermiştir çünkü.

🎶

Mahler’in ölüm korkusunun doruğa vardığı, eşi Alma Mahler ile sorunlar yaşadığı yıllarda bestelemekte olduğu bu senfoni, ne yazık ki ölümüyle yarım kalır.

🎶

Hepsi bir yana ben en çok 5 no.lu senfoniyi severim. Belki de Visconti’nin Thomas Mann’ın aynı isimli kitabından uyarladığı “Venedik’te Ölüm” filmine (öncelikle kitaba) hayranlığımdandır. Öyle geçişler vardır ki orada müziktir başrolde olan.

🎶

Bugün Mahler’in anısına ben gene 5. Senfoni’yi dinleyeceğim. Ya siz?

🎶

Meraklısına Not: Mahler ile ilgili birkaç film var, bir kısmı Mahler sonrası Alma ile ilgili. Ben 1974 tarihli Ken Russell yönetimindeki biyografik “Mahler” filmi ile başlamanızı öneririm.






2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page