google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Madımak otu

Madımak, Anadolu’nun gizli hazinesidir. Kendiliğinden yetişir, Orta Anadolu hatta özellikle Sivas’ta çok bulunur. Sıcak-soğuk her çeşit yemeği yapılır ve şifa kabul edilir.

🌿

Etimolojik olarak Türkçeye Doğu Ermenicesinde kullanılan “matutak”dan gelmiştir. Sivas’ta o kadar sevilir ki adına yakılan türküler, Anadolu’nun en sevilen türküleridir. İlkbaharda toplama zamanı geldiğinde törene dönüşür. Genç kızlar bu toplamalara özel çakıları ve de aynaları ile katılırlar. Türkülü, danslı yarışlar düzenlenir. Adına festivaller, şenlikler yapılır.

🌿

Şiirlerden, halk söylencelerinden çıkarılan bilgilere göre, Pîr Sultan Abdal Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’nin Çırçır Bucağı’na bağlı Banaz Köyü’nde doğmuştur. Yıldız Dağı eteklerinde, denizden 1700m yüksekte, çoğu tek katlı kerpiç evleri, soğuktan korunmak için yarı yarıya toprağa gömülü bir köy… Her çocuk gibi ninesi onu madımak toplamaya yollamıştı belki.

🌿

Abdal bilir miydi bir gün adına yapılan şenliklerde, adı Madımak olan bir yerde 35 canın alınacağını… Yüzyıllardır iç içe geçmiş kültürlere, inançlara ihanet edileceğini…

🌿

“Şu kanlı zalimin ettiği işler

Garip bülbül gibi zareler beni

Yağmur gibi yağar başıma taşlar

İlle dostun bir fiskesi yareler beni”


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page