Teşvikiye’nin en güzel yapılarından biri olan Maçka Palas, 1922’de konaklardan büyük apartmanlara geçiş döneminin bir yansıması olarak doğdu.
📍
Sahibi İtalyan Vincenzo Caivano demiryollarında mühendis olarak çalışıyordu. Caivano yapıyı tam karşısında bulunan İtalyan Elçiliği’nin çalışanlarına kiralamak için inşa ettirmişti.
📍
Yapının mimarı Gulio Mongeri, 1849 yılında İstanbul'a göçen İtalyan Levanten bir ailenin torunuydu ve Maçka Palas'ı yaparken mezun olduğu Brera Akademisi'nin bulunduğu Milano’nun saraylarından etkilenmişti. O dönemde, Maçka, Nişantaşı, Teşvikiye civarı, Osmanlı elitinin oturduğu konaklarla doluydu. (Nitekim, Maçka Palas’ın da yerinde daha önce yerinde Sultan Abdülmecit’in torunu Münire Sultan’ın sarayı vardı.) Daha sonra zengin Müslüman ve gayrimüslim tüccarların satın aldığı bu konaklar, giderek yerlerini bugünün ölçülerine göre devasa apartmanlara bıraktı.
📍
Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’na dahil olan Maçka Palas, yapıldığı dönemde teras olarak kullanılan bölüm ile birlikte sekiz kattan oluşuyor ve içinde 68 daire bulunuyordu. İnşaat biter bitmez suyu, elektriği, havagazı, kaloriferi bağlanmış ve asansörleri İtalya’dan getirtilmişti ki, o dönemde apartmanlarda kalorifer ve asansöre ender rastlanırdı. Mermer merdivenlerine serilen kırmızı halıları, dört kapısındaki maun telefon kulübeleri ve kesin kurallarıyla son derece düzenli idare edildi Maçka Palas.
📍
Abdülhâk Hamid ile eşi Lüsyen Hanım, romancı Kerime Nadir, Celal Bayar’ın oğlu Turgut Bayar, 'Berlin Kaplanı' ve spor yazarı Turgay Şeren, İstiklâl Marşı'nın bestecisi Zeki Üngör, ilk spor spikeri Sait Çelebi, Prens Reşit Benayat Maçka Palas’ın ünlü kiracılarıydı. Mesnevi’nin birinci cildi, Safiye Erol’un dairesinde, Safiye Hanım, Nezihe Araz, Sofi Huri, Samiha Ayverdi ve Sami Banarlı’dan oluşan grup tarafından iki yılda tercüme edildi.
📍
Kendisi de 1967’de ölünce yaşayan tek çocuğu Achille Caivano, binayla babası kadar ilgilenmedi ve Maçka Palas eski ihtişamını kaybetti. Alt katları dükkan olarak kiralandı. Bir süre sonra bahçe ve tenis kortunun yerinde binalar yükseldi, tüm ağaçları kesildi. Bir kısmı otopark oldu.
📍
2008 yılından beri lüks bir butik otel olarak kullanılıyor.
Yorumlar