google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Lewis Satranç Adamları

Bu karizmatik satranç taşları Lewis Satranç Adamları.

♟️

12. yüzyılın sonlarında İskandinavya’da yapılan, ustaca oyulmuş bu satranç taşları, 1831 yılında İskoçya’daki Lewis Adası’nın Uig sahilinde bulundu. Burası, en yoğun nüfuslu Viking kolonisiydi.

♟️

Gömülü taş bir sandığın içinde deniz aygırı (Mors) ve balina dişlerinden yapılmış satranç taşındaki her karakter Viking çağının en popüler simgeleri. Mors dişi, kuzey Avrupa’da lüks oymalar için yaygın olarak kullanılıyordu. Bu dişler, Orta Çağ’da Norveç ile iyi bir ticaret ilişkisi olan Grönland’dan gelmiş olabilir.

♟️

8 şah (kral), 8 vezir (kraliçe), 16 fil (piskopos), 15 at (şövalye), 13 kale (gardiyan) ve 19 piyon var. Küçük, geometrik şekiller olan piyonlar dışında tüm parçalar insan figürlerinden oluşuyor. Her figürün yüzünde asık suratlı bir ifade, dik dik bakan gözler ve güçlü yüz hatları vardır.

♟️

Onları satmak için Norveç’ten İrlanda’ya seyahat eden ve Lewis’te duran bir tüccara ait olabilirler. Bu, dört farklı set için neredeyse yeterli parça içerdiğinden ve kullanım belirtileri göstermediğinden mümkündür.

♟️

2001’de yapılan ilk Harry Potter filminde - Harry Potter ve Felsefe Taşı - Ron ve Harry filmin sonuna doğru oynadığı satranç sahnesinde British Museum’un küratörü Irving Finkel’e ait olan Lewis satranç takımının bir kopyası kullanıldı.

♟️

Günümüzde bilinen 93 parçanın 11’i İskoçya’da Edinburg Ulusal Müzesi’nde ( @nationalmuseumsscotland ), 82’si ise British Museum’da ( @britishmuseum ).

♟️

Dünya Satranç Günü kutlu olsun.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page