google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Levent Kasrı

Zincirlikuyu Mezarlığı’nın tam karşısında bulunup Maslak’a, Belgrad Ormanları’na doğru uzanan bölge, 1700’lü yıllarda üzerinde yerleşim bulunmayan ıssız bir bölgeydi. Sultan 1. Abdülhamid döneminde 1770-79 yılları arasında Kaptan-ı deryalık yapan Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın idaresine verildi. Paşa, bu bölgeye bahçeler, kasırlar, binalar inşa ettirdi. Kendisine bağlı bir grup leventi de bölgenin güvenliğini sağlamak için yine buraya yerleştirdi.

📍

Çiftlik, Nizam-ı Cedid’in kurulduğu yıl olan 1792’de kışla olarak yeniden düzenlendi ve faaliyete geçti. Aynı zamanda kışla civarında askerin silah ihtiyacını karşılamak için tüfek ve kasatura fabrikaları kuruldu. Levent Çiftliği böylece Levent Kışlası olarak anılmaya başlandı.

📍

Kaynaklarda kışla içerisinde bir talim meydanı, bu meydana nâzır bir hünkâr kasrı ve bir büyük kasır bulunduğu yazar. Bu yapılardan başka, subaylar için lojman niteliğinde konutlar, hastane, hamam, kışlaya tüfek yapmak için bir kaynakçı, tabancacı, kundakçı, dökmeci, çilingir, aşçı, çamaşırcı ve berber dükkânları ile Mihrişah Valide Sultan’ın yaptırdığı mescit ve 1795 yılında inşa edilen tüfek imalathanesinin yer aldığı biliniyor.

📍

Hünkar Kasrı, Sultan III. Selim döneminde kurulan Levent Kışlası’ndaki pek çok binadan günümüze kalan tek parçadır. Sultan III. Selim’in avlanma, ata binmek ve dinlenme amacıyla bu köşke geldiği sanılmaktadır. 1950’li yıllara kadar metruk bir durumda bulunan ve halk arasında “Perili Köşk” ya da "Pembe Köşk" olarak adlandırılan bina, yıkılmayıp 1993-1995 yılları arasında restore edilmiştir.

📍

Yapı, 1995-2015 arasında TFF Yönetim Binası olarak kullanılmıştır. Milli Takım Teknik kadrosu da bu binada bulunmaktaydı. TFF'nun taşınmasıyla yeniden bir restorasyon sürecine girmiştir.

157 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nergis

تعليقات


bottom of page