google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Les Invalides

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2023

Napoléon, 1821’de Sainte Hélène Adası’nda sürgündeyken ölür. Mide kanserinden zehirlenmiş olmasına kadar görüşler mevcut. Naaşı, yapılan çeşitli görüşmeler sonrasında 1840 yılında bugün Fransa’ya Les Invalides’e getirilir.

📍

1671-76 yılları arasında “Güneş Kral” XIV. Louis tarafından yaptırılan Les Invalides, kralın Versailles Sarayı’ndan sonraki büyük projesidir ve gaziler için bir huzur/dinlenme evi olarak düşünülmüştür.

📍

Napoléon’un bedeni, 1861 yılında III. Napoléon’un huzurunda Église du Dôme’da fotoğrafta arkamda gördüğünüz lahde yerleştirilir. Lahit, yeşil granit bir kaide üzerindedir ve iç içe geçmiş beş tabut içerir: biri kalaydan, biri maundan, ikisi kurşundan, biri abanozdan.

📍

Les Invalides, günümüzde ağır yaralı ve engelli savaş gazileri için bir hastane ve bakımevi olarak orijinal işlevini hâlâ koruyor. Ayrıca Musée de l’Armée (Ordu Müzesi), Musée des Plans-Reliefs (Plan-Rölyef Müzesi) ve Musée de l’Ordre de la Libération (Kurtuluş Müzesi) olarak da kullanılmaktadır. Yapı topluluğunda kilise olarak Église du Dôme dışında bir de Église Saint-Louis vardır.






6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page