google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Leonardo'nun bağı
top of page

Leonardo'nun bağı

Bu bir şarap bağı hikayesi… Hem de taaaa Rönesans’tan kalma…

🍇

Leonardo da Vinci, 1482’de Ludovico Maria ‘Il Moro’ Sforza’nın yönetimi altında olan Milano’ya taşınır. 1495’te Ludovico, Leonardo’yu Santa Maria delle Grazie’nin yemekhanesinde Son Akşam Yemeği’ni resmetmesi için görevlendirir.

🍇

Ödeme olarak da 1498’de bir mezranın 1490’dan kalma son evi olan Atellani Evi’nin bahçesinin dibindeki tarlaya dikilen ve yetiştirilen yaklaşık 16 sıralık bir bağın mülkiyetini verir. Ancak 1500 yılında Fransa Kralı’nın birlikleri ‘Il Moro’yu mağlup edip hapse atınca Leonardo Milano’yu terk eder ve Venedik’e taşınır.

🍇

1507’de Milano’ya geri döner ancak 6 yıl sonra ikinci ve son kez ayrılıp önce Roma’ya ve daha sonra Fransa’ya gider. Ölümünden sonra, bağları “Salai” olarak bilinen yaşam boyu ona hizmet etmiş hizmetkârına bırakır.

🍇

İşler sonra daha dramatik hale gelir. “Salai”, 1524’te bağda bir kurşunla ölür. 1920’de ise bağ yangın nedeniyle yok olur. 1943 yılında II. Dünya Savaşı’nda bağın evi, müttefikler tarafından ağır bir şekilde bombalanır.

🍇

2015 yılında Milano, EXPO için ev sahipliği yaptığında evin restore edilmesine karar verildi. Orijinal düzeni ve üzüm çeşitliliğine uygun olarak yeniden yapılan ve dört yüzyılı aşkın bir süredir aynı yerde olan Leonardo da Vinci’nin bağları restorasyon bittiğinde yeniden doğmuş oldu.

🍇

Şimdilerde ziyarete kapalı ancak yolunuz Milano’ya düşerse önceden kontrol edin, belki bu muhteşem Rönesans evinin bahçesindeki Bistro’da bir kadeh Leonardo şarabı tadabilirsiniz.

🍇




6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ahmet Arif

bottom of page