google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Lascaux

Savaş yıllarıydı, Paris düşmüş, Fransa Nazi Almanyasına teslim olmuştu. Fransa’nın güneybatısındaki Dordogne ilindeki Montignac köyünde 8 Eylül’de köpeğinin peşinden giden Marcel, bir geçit keşfetti. 11 Eylül günü üç arkadaşıyla birlikte geçide geri döndü ve kazmaya başladılar. 1940 yılında bugün o 4 genç, hazine bulmayı beklerken gördükleri resimler karşısında şaşkınlığa düşüp konuyu öğretmenlerine açtılar.

📍

Öğretmen Laval gördükleri karşısında hayrete düştü, bu tarihöncesi sanatıydı. O sırada bölgede olan uzman Henri Breuil’e haber gönderildi ve o gelene kadar mağara korumaya alındı.

📍

Lascaux Mağarası, 20m genişliğinde ve 5m yüksekliğindeki ana mağara ve galerilerin tamamının 18 bin yıl öncesine ait resimler ve oymalarla kaplı olduğu bir başyapıttı.

📍

Lascaux Mağarası’nda 2000’in üzerinde boyama/oyma figür ve sembol vardır. Bunların 900’ü hayvan figürüdür, sadece bir insan figürü vardır. Resimlerin en ünlüsünün adı “Boğaların Büyük Salonu”dur. Bu resimde boğalar, atlar ve geyikler bulunur.

📍

Lascaux, 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne girdi ve Vézère Vadisi’ndeki Tarihöncesi Alanlar ve Dekore Edilmiş Mağaralar Dünya Mirası Alanı’nın bir parçası haline geldi. Mağaranın ziyarete açılmasından sonra duyarlı atmosfer dengesinin bozulması, resimlerin yosunla kaplanmasına yol açınca, mağara, 1963’te halka kapatıldı. Günümüzde 1983 yılında 200m ileride açılan replika mağara ziyaret edilebiliyor.





4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page