google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Laleler

Lale zamanı geldi… Bugün Dünya Rehberler Günü… Dünyanın en güzel çiçeklerinden biri olan bu laleler bugün onlar için / benim için sayfamın konuğu.

🌷

Hollanda üstlenmiş tanıtımı ama şimdi okuyacağınız gibi bizim coğrafyaya aittir lale.

🌷

Benim en sevdiğim tanım İran mitolojisine ait. Denir ki yeşil bir yaprak üzerindeki çiy tanesine şimşek isabet eder, yaprak alevlenip donar ve lale meydana gelir. İçindeki siyah noktalar mı? Onlar gönül yangınıdır.

🌷

Lale, klasik Türk edebiyatında, özellikle de şiirde renginden dolayı, kan, mum, şarap, yanak, yara, kadeh, sevgilinin yüzü gibi unsurlara benzetilmiş. Laleyi şiirlerinde ilk kez kullanan ise Hz. Mevlana olmuş. “Sevgilinin, yüzlerce ilkbaharın gül bahçelerine benzeyen yüzünü görmezsem, lale gibi gönlüme ateş düşer yanar, kararırım.” diye yazmış.

🌷

Osmanlı döneminde ebced hesabıyla 66 sayısını verdiği için (1 elif=1, 2 lam=60, 1 he=5) Allah ve hilal yazılışıyla eşdeğer tutulmuş, formu nedeniyle Tevhid’i anımsattığı için de sevilerek kullanılmıştır.

🌷

Tasavvufta “sevgilinin, aşığını yaralayan gül renkli çehresi”dir. Lale, eliftir, lale insan-ı kamildir. Lale, Hakk cemalidir.

🌷

Bunları bilince o gönül yangınını görmek için her bahar beklenmez mi?


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page