google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kızılcık şerbeti

Gelelim kızılcık şerbetine... İkinci görseldeki Balıkhane Kapısı’na yakın olan Balıkhane Kasrı, bir zamanlar, idama mahkum edilen siyasetçilerin infaz gününü bekledikleri zindandı.

📍

Bu işlevi yüzünden herhangi bir yerde adının anılması bile orada bulunanların tüylerini diken diken etmeye yeterdi.Dîvân-ı Hümâyun’da hüküm giyen idamlıklar, bostancıların kollarında bu kasra gönderilir, haklarındaki hüküm kesinleşene kadar burada bekletilirlerdi. Bekleme süresi azami üç gündü. idam kararı üç gün içinde Dîvân-ı Hümâyun’da tekrar görüşülür, deliller bir bir gözden geçirilir, duruma göre mahkum ya bağışlanır ya da infaz emri verilirdi.

📍

Bu süre içinde mahkumların yapabildiği tek şey aff-ı şahane’ye (padişah affı) mazhar olmak için dua etmekten ibaretti.📍Üçüncü günü herhalde çok tedirgin geçirirlerdi. Akşam yaklaştıkça tedirginlikleri artar, her ayak sesine yürekleri titrer, ölüp ölüp dirilirlerdi. Kısacası Balıkhane Kasrı’na atılan idam mahkumları hayatla ölüm arasında birkaç gün yaşarlardı.

📍

Eğer mahkumun idam kararı tasdik edilmişse, üçüncü günün sonunda zindanın demir kapısı açılır, görevi mahkuma şerbet sunmak olan bir bostancı gelirdi. Bostancının kapıda belirmesiyle mahkumun gözü, bostancının tepsi üstünde taşıdığı bardağı dikilirdi. Her şeyi o bardağın içindeki şerbetin rengi belirlerdi: eğer şerbetin rengi beyaz ise, mahkum affedildiğini anlar, derin bir nefes alır, kuyuda soğutulmuş şerbeti afiyetle yudumlar, ardından bostancının eşliğinde sahile iner, Yalı Köşkü’nün önündeki Bostancı Kayıkhanesi’nde hazırlanmış çektiriye binerek sürgün yerine giderdi. Çünkü idamdan affedilen sürgüne gönderilirdi. Ama kıpkırmızı kızılcık şerbeti gelmişse, işte bu ‘ölüm şerbeti’ demekti....

📍

Ecel şerbetini zar zor içen mahkum, yine bostancı eşliğinde, infaz için Topkapı Sarayı’nında Cellat Çeşmesi’nin önüne getirilirdi.

📍

“Kan kustum kızılcık şerbeti içtim dedim” deriz ya... Kızılcık şerbeti aslında bu.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page