google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kırmızı pabuç

Osmanlı döneminde Ramazan Bayramına “Iyd-i Said-i Fıtr” denilirdi. Bayram gelmeden yaklaşık on beş gün önce hazırlıklar başlardı.

🍬

Bu bayram aynı zamanda Ramazan ayından sonra Şekur (Eş Şekur) yani nimetlere şükredilen bayramdı ve bu isimle de anılırdı. Sonraları dil değişip kelimelerin anlamları kaybolunca “Şekür”, “Şeker”e dönüştü. Şeker Bayramı, hangi ara Ramazan Bayramı oldu hatırlamıyorum ama artık çoğunlukla böyle kullanılıyorsa da benim için çocukluğumda doya doya yediğim şekerlerin bayramı.

🍬

Benim çocukluğumda, bayramlarda fırınlar çalışmazdı. Sadece Bayram Gazetesi çıkardı. Büyüklere ziyaretten sonra herkes evinde iade-i ziyaret beklerdi. Kadınlar şık ev ayakkabılarını kumaş torbalarından çıkarır giyer, beyler hep kravatlı, yaka cepleri mendilli olurdu. Bayram öncesi ben hep kırmızı rugan pabuç (ayakkabı diyemiyorum bakın) isterdim, öyle kıymetliydi ki o pabuçlar... Bir akşam önce başucuma koyarak yatardım. Daha sonraları da kırmızı ayakkabım oldu ama hiçbiri o kırmızı pabuçlar kadar güzel değildi.

🍬

Hiç bozulmamış, eskimemiş anılarınızı hayatınız boyunca saklamanızı dilerim. Her gününüz eski bayramların tadında geçsin. Her bayram bir öncekinden güzel geçsin, içiniz hiç bir şey için sızlamasın. İyi bayramlar

🍬

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page