google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kömürhan

Hep deli akan ve çok canlar yakan Fırat, Malatya Torosları’nın Doğu ucunda bir boğaza girer. Burası Doğu Anadolu’nun en uzun boğazıdır. 100 km’den uzundur. Burası Kömürhan Boğazı’dır, Fırat buradan sonra güneye yönelir ve sakinleşir.

📍

Hemen herkesin bildiği Fırat Türküsü’nde adı geçen Kömürhan Köprüsü de işte buradadır. Gerçi Harput’a bakmaz, aralarında kilometrelerce yol vardır çünkü. Elazığ-Malatya yolu üzerinde Kale İlçesi’ndedir. Halk arasında ve Osmanlı devleti kayıtlarında İzollu olarak geçen yerin, 1560 yılına ait Tahrir Defteri’ne göre İzoli Komri yani bugünkü Kömürhan yöresi olduğu anlaşılmaktadır.

📍

Boğazın adı da Sinan’ın yaptığı yüzlerce han içinde en sevdiğini söylediği handan gelir ki bugün baraj sularının altındadır.

📍

Kömürhan Köprüsü yakınına dik bir kaya yüzeyi üzerine oyulan çok önemli bir yazıt da var, onu yarın anlatacağım.

📍

Kömürhan bölgesinde 1937 yılında yapılan ilk köprü, Karakaya Barajı’nın suları altında kaldıktan sonra 1986 yılında yakın zamana kadar kullanılan yeni bir köprü yapılmış.

📍

2021 yılı başında açılan modern köprünün yapımı oldukça uzun sürdü. 660m uzunluğundaki köprü, ters Y şeklinde tek betonarme kule ve maksimum açıklık olarak literatürde 4. sırada yer alıyor.

📍

Üstteki fotoğraf: İlk Kömürhan Köprüsü, 1937

Alttaki fotoğraf: Yeni Kömürhan Köprüsü, 2021

📍Özlediysem demek…



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page