google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kumbara

Eskiden tasarruf önemliydi, hala önemli de insanlar artık ya tasarruf yapacak kadar çok kazanmıyor ya da yetiştiremiyor. Çocukken bizlere de kumbara alınarak para biriktirme alışkanlığı edinmemiz sağlanırdı. Aynı alışkanlık Batı dünyasında da vardı elbette, bizimkiler çoğunlukla bir bankadan alınanlarken Batı dünyasında küçük domuzcuk şeklindeydi.

📍

Kumbaranın icadı, 15. yüzyılda insanların sahip oldukları parayı depolamak için tencere kullandıkları zamanlara dayanıyor. O zamanlar metal pahalı bir maldı ve ev eşyalarında sıklıkla kullanılmıyordu. Tabak, tencere gibi ev eşyaları ‘pygg’ adı verilen uygun fiyatlı bir kilden yapılıyordu. 

📍

Saksonlar zamanında sesli harfler farklı seslere sahip olduğundan ‘pygg’, ‘pug’ olarak telaffuz ediliyordu. Ancak kısa bir süre sonra ‘y’nin telaffuzu ‘u’dan ‘I’ye dönüştü ve kil ‘pygg’ ile ‘domuz’un sesinin aynı olmasına neden oldu. Eski İngilizcede ‘pygg’ kelimesi aynı zamanda domuzların çamur ve toprakta yuvarlanmasıydı, bu da kelimelerin çağrışımına katkıda bulunmuş olabilir. 

📍

Her iki kelime de kulağa aynı geldiğinden, İngiliz çömlekçiler kelimelerin mizahını yapmak için ‘pygg’ çömleklerini domuz şeklinde yapıyorlardı.

📍

Günümüzde hala Almanya ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde domuz iyi şansı temsil eder, bu nedenle refahın sembolü olarak insanlara kumbara hediye etmek gelenekseldir.




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page