google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kokina

Zamanı geldi… Çocukluğumda hevesle beklerdim. Değişen bir şey yok, Aralık ayı gelince hala peşine düşerim.

📍

Bu güzelliği benim yaş grubum ve öncesi “Kokina” olarak bilir. Sonra ne oldu bilmem “yılbaşı çiçeği” diye satılmaya başladı. Adı Yunanca “kırmızı” anlamına gelen “kokino” sözcüğünden geliyor. Halk arasında “tavşan memesi” olarak anıldığını da söylemeden geçmeyeyim.

📍

Kokina ile ilgili en şaşırtıcı bilgiyse onun doğada aslında her zaman bildiğimiz o görüntüye sahip olmaması, yani temelde tek bir bitki olmaması.Demem o ki Kokina aslında insanların elleriyle hazırladığı ve iki farklı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir süs.

📍

“Silcan” adı verilen kırmızı meyveler ve “tavşan memesi” denilen çalı görünümlü bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu çiçeği hazırlamak da öyle kolay bir iş değil.

📍

Tavşan memesi keskin, sivri uçlu yaprakları bulunan, dikkatlice toplanıp bir araya getirilmediği takdirde ciltte tahrişlere, kesiklere neden olabilen bir bitkiyken silcan adı verilen kırmızı meyveler de doğada salkım şeklinde değil tek tek bulunuyor. Hal böyle olunca çiçekçilerin yeşil ve kırmızı kısımlarını bir araya getirmesi, bu kırmızı meyveleri fark edilmeyecek tonda kırmızı bir iple tek tek birbirine bağlayarak salkım görüntüsü vermesi ve ardından da yeşil yapraklarla buluşturup yeniden dikmesi gerekiyor. Kokina, tüm bu uzun uğraşlar sonunda yılbaşına hazır hale geliyor.

📍

Öyle emek, öyle sabır ve öyle keskin bir acı var ki hazırlanma sürecinde her yıl artan fiyatına şaşırmamak lazım.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page