google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kocatepe

Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdeyiz bugün. 1874 rakımlı Kocatepe’de…

🇹🇷

Taarruzu takip eden Mustafa Kemal Paşa, bir ara tek başına ve kayalıklar arasında sol elinin başparmağı dudaklarında ve düşünceli bir şekilde dolaşmaya başlar. O anı, fotoğrafçı Etem Tem ölümsüzleştirir. Saat 11.00’dir.

🇹🇷

Kocatepe’ye önce 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan bir anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur.

🇹🇷

Bugün İzmir-Afyon-Antalya karayolu kavşağındaki tepe üzerinde görülen anıt, 1993 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Büyük Taarruz’da şehit düşen subay ve Mehmetçiklerin aziz hatıralarını yaşatmak amacıyla yaptırılmıştır. Mezarlık bölümünde 100 subay ve 400 erin adı yazılıdır.

🇹🇷

Heykeltıraş Prof. Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk’ü Kocatepe’de gösteren bronz heykel 4 ton ağırlığında ve kaidesi ile beraber 7.5 metre yüksekliğindedir. Ayrıca heykeltıraş Metin Yurdanur’un iki rölyefi de şehitliği süslemektedir.

🇹🇷

Milli Mücadele’de hayatını kaybedenlere; Milli Mücadele’de çarpışan ve sonra ebediyete intikal edenlere; bugünümüzü borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarınave bu etkileyici fotoğrafı heykele dönüştüren Tankut Öktem’e rahmet ve minnetle…


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page