google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kehribar

Kehribar, bir taş değil çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.

📍

İngilizce Amber adı Arapça ‘anbar’ kelimesinden gelir. 14. yüzyıl İngilizcesinde balina sperminden türetilen katı mumsu bir madde olan ambre gris (gri kehribar) olarak bilinen maddeye atfen kullanılmıştır. Kehribar kelimesinin kökeni ise Farsça ‘saman çeken’ anlamındaki ‘kah-ı rüba’ kelimesinden gelmektedir. Kehribar bir kumaş parçasına sürtülüp elektriklendirildikten sonra, saman parçalarına ya da küçük kağıt parçalarına yaklaştırılırsa mıknatıs gibi bunları çeker.

📍

Bitki kökenli olduğu ilk kez 1767 yılında ileri sürülen kehribarın fosil niteliği 1811 yılında saptanmıştır. Sonraki araştırmalarla kehribarın 3. Jeolojik Zaman’da (günümüzden yaklaşık 50 milyon yıl önce) yaşamış çam ağaçlarının fosilleşmiş reçineleri olduğu kesinlik kazanmıştır. Bazı kehribarların içinde rastlanan küçük böcek ve sinekler, reçinenin oluşumu sırasında üzerine yapışarak hapsolmuş hayvanlardır.

📍

En zengin kehribar yatakları, Almanya’nın kuzeyinde Baltık Denizi kıyılarında ve Birmanya’dadır. Yaklaşık MÖ 3000 yıllarından başlayarak amber ticaretinin Mısır’a kadar uzanan bir coğrafyada yapıldığına dair arkeolojik kanıtlar mevcut. Romalılar tarafından geliştirilen Amber Yolu, hem dekoratif hem de tıbbi amaçlarla kullanılan bu taşa çok değer verilmesiyle ortaya çıkmış. Milyonlarca yıl önce ormanların kapladığı bir alan olan Baltık Denizi’nin altında, devasa bir amber kaynağı bulunuyor. Büyük fırtınalarla birlikte bu değerli taşlar karaya vuruyor ve tüccarlar tarafından toplanıyor. Eski Amber Yolu’nun izleri, önemli güzergahlarından biri olarak bilinen Polonya’da hala görülebiliyor.

📍

Mitolojik hikayelere göre Güneş tanrısı Helios’un oğlu Phaeton, Zeus tarafından cezalandırılınca çok üzülen kız kardeşleri ağlamaya başlarlar. Bunun üzerine Zeus sinirlenir ve onları da bir ağaca dönüştürür. İnsanlar sonradan bu ağacın gözyaşına benzer damlalar dökmeye başladığına şahit olurlar. Bu ağaçtan dökülen damlaların kehribara dönüştüğüne inanılır.

.

.




1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page