Ortaçağ kiliseleri hem çevre düzenlemesi olmadığı hem de kullanılan iç malzemenin çoğu ahşap olduğu için kemirgenlerin sıkça ziyaret ettiği hatta yerleştiği yerlerdi. Bir de üst taraftaki açıklıklardan giren kuşlar vardı tabii. Tüm bunları kontrol altına alabilecek bir tek canlı vardı: Bir kedi.
🐈
Üstelik bu bir işti. 1305'ten 1467'ye kadar olan bazı kayıtlarda Exeter Katedrali'nin kedilerine dair belgeler var. Bu kayıtlar, "koruyuculara ve kediye" (custoribus et cato) üç ayda bir yapılan 13 peni ödemeler de dahil olmak üzere ilginç bilgilerle dolu. Bazı bilgiler, koruyuculara "ve kedi" yerine "kedi için" (pro cato) ödeme yapıldığını gösteriyor. 1363 ile 1366 arasındaki bir süre için, üç aylık kedi ödemesi ikiye katlanarak 26 peniye çıktı, bu muhtemelen maaş bordrosuna ikinci bir kedinin eklendiğini gösteriyor.
🐈
Bir "koruyucu"nun ne iş yaptığını merak edeceksiniz. Bu kişiler, hizmet için zil çalmak, ziyaretçileri düzene sokmak, cübbelerin bakımını yapmak gibi işlerin yanı sıra ‘Katedral Kedileri’nden de sorumluydu.
🐈
Exeter Katedrali’nin içindeki 1484 tarihli astronomik saat de bu kemirgenlerden nasibini aldı, hayvansal yağla yağlanan halatları kemirdiler. Bir şey yapılması gerekiyordu. Böylece Kuzey Kapısı’nda, saatin olduğu kulenin içine bir kedinin içeri girip sorunu çözmesine izin verecek kadar büyük bir delik açıldı. İşte bu gördüğünüz dünyanın bilinen en eski kedi kapısı.
🐈
Şimdi de İkinci Dünya Savaşı’nda Alman hava saldırısı sırasında katedralin vurulduğu ve St. James Şapeli’nin yıkıldığı 1942 yılına geliyoruz. Savaş sırasında ve hemen sonrasında, katedralin maaş bordrosunda olmayan ancak yine de orada kemirgen avlayan Tom adında bir kedi vardı.
🐈
Bir gün, Tom bir fare yüzünden bir baykuşla kavgaya tutuştu. O dövüşü kimin kazandığını kesin olarak öğrenemedik ama tartışmada Tom bir gözünü kaybettiğine göre muhtemelen o olmadığını tahmin edebiliriz. Aziz James Şapeli savaştan sonra yeniden inşa edildiğinde, taş işçiliğine Tom'un anısına bir kedi kafası (tabii ki tek gözlü) eklendi. Son fotoğraftaki de o.
🐈
Artık katedral tarafından resmi olarak istihdam edilen bir kedi yok, ancak birkaç evcil kedinin arazide devriye gezdiği biliniyor.
Comments