google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Katalan Müzik Sarayı
top of page

Katalan Müzik Sarayı

Barselona’da Ribera semtindeki dar sokaklardan aşağıya inerseniz, kendinizi masalsı bir cephe ile karşılaşacaksınız.

📍

Bu cephe, kırmızı tuğlalı kemerler ve balkonlar, renkli mozaiklerle süslenmiş çok sayıda pencere ve sütunlar, kornişler ve notalara benzeyen dalgalı şekillerle dolu… Binaya bakarken içinizden dans etmek gelecek.

📍

Lluís Domènech i Montaner, az bilinen Modernist bir dahi. Art Nouveau'ya ve 20. yüzyılın başlarında Avrupa'yı etkileyen cüretkar tarzına çok benzeyen ancak Katalan kimliğini vurgulamak gibi bir amacı olan Modernizm akımında Katalan mimarlar, dövme demir ve renkli seramik mozaikler gibi yenilikleri bütünleştirirken, geleneksel tuğla kemerler ve Gotik cam eserler kullanarak geçmişi ve bugünü birleştirirler.

📍

Barselona'da bazen sadece tek bir isim duyarsınız, Antoni Gaudí. Oysa o, Lluís Domènech i Montaner'in (1850-1923) takipçisidir. Montaner, Katalan mimarisinde yeni bir dalga başlatan ilk kişidir. 1905'te Orfeó Català koro topluluğu, Montaner'i Konser Salonu'nu inşa etmesi için görevlendirdiğinde, o zaten tanınmış bir sanatçıydı. 2.100 kişi kapasiteli Konser Salonu, sadece üç yılda tamamlandı.

📍

Katalan Konser Salonu'nun bölgesel kimliğin sembollerinin yanı sıra göze çarpan en önemli özelliklerinden biri, özellikle antrede bolca bulunan ve girdiğiniz izlenimi veren güller de dahil olmak üzere çiçek desenlerinin bolluğudur. Avizelerle taçlandırılmış iki büyük mermer merdiven, muhteşem konser salonuna çıkar. Camdan yapılmış, mavi bir gökyüzünün ortasında parlayan güneşi andıran ters avize, Barselona şehrinin bir simgesi olarak kabul edilir.

📍

Bir an durun ve çiçekler, meyveler ve tavus kuşu kuyruğu desenleriyle dolu mozaik labirentinde gözlerinizin yerden tavana kaymasına izin verin. İlham perilerine, Beethoven'a, Katalan müzisyen Josep Anselm Clavé i Camps'e ve hatta Wagner'in müziğine konu olan İskandinav mitolojisinden Valkyries figürlerine hayran kalacaksınız. Kanatlı at Pegasus'un ikinci balkondan size doğru uçmasını ve de sahnenin üzerinde duran 3.700 borulu devasa orgu seyredin.

📍

Bir de cephede bir heykel grubu var ki… Haydi o da sonra…




6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page