google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Karanlık Kilise

Doğanın emeğiyle oluşmuş eşsiz bir coğrafya olan Kapadokya, içe işleyen derin izler bırakan ve efsaneleriyle doyuran birçok eser ve renkli bir doğa barındırıyor.

📍

Kalkolitik Dönem’den başlayıp Osmanlı Dönemi’ne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ama en bilinen özelliklerinden biri 6. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar baskıdan kaçan Hristiyanların göz bebeği bir yerleşim yeri olması.

📍

Kapadokya’nın ilim ve düşünce üssü, binlerce yıl manastır hayatının hüküm sürdüğü en özel yerlerinden biri Göreme Açık Hava Müzesi.

📍

MS 4. yüzyılda, ilk Hristiyanlık dönemlerinde Kayseri Piskoposu Aziz Basil’in bölgeye gelerek öğretilerini yaymaya, öğrenci yetiştirmeye başlamasıyla vadiye manastır hayatı hâkim olmuş ve 13. yüzyıla kadar eğitim, öğretim sisteminin merkezi olmayı sürdürmüş.

📍

Yorgo Seferis’in “Bu koca kilise, tek bir yarık, tek bir ek yeri olmaksızın, bir kaya kütlesinin içinde oluşturulmuş; tıpkı bir ağaç parçasından oyulmuş bir pipo gibi” şeklinde tasvir ettiği Karanlık Kilise’nin neredeyse üç boyutlu gibi görünen duvar resimlerinde ise sadece Hristiyanlık değil, Yahudilik ve Tevrat’la ilgili tasvirler de bulunuyor.

📍

En favori kilisem bu. Ya sizin?





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page