google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

John Constable

İngiliz manzara ressamlarının en büyüklerinden biri olan John Constable birçok Avrupalı ressamın düşünce ve üslubunu önemli ölçüde etkilemiş bir sanatçıydı. Kendinden önceki Avrupalı sanatçıların, izleyiciye gerçeklik duygusu vermeyen manzara resimlerinden farklı olarak, doğayı olduğu gibi ve canlı bir biçimde yansıtan resimler yaptı. Gökyüzünü, bulutların biçimlerini ve gölgelenişlerini kesik fırça

vuruşları ve sıcak renkler kullanarak büyük bir ustalıkla betimledi.

🎨

“Saman Arabası” Constable’ın Kraliyet Akademisi’nde sergilenmesi için tasarladığı doğanın döngüsünü betimleyen peyzaj serisinin bir parçasıdır ve ilk olarak “Öğle” ismi ile sergilenmiştir (1. Görsel). Günümüzde son derece popüler olsa da sergilendiği dönemde İngiltere’de alıcı bulamayan eser, aksine Fransa’da Paris Salon’da sergilendiğinde serginin yıldızı olmuş ve hatta Fransızların yeni nesil ressamlarından Delacroix’yı derinlemesine etkilemiştir.

🎨

“Saman Arabası”, Suffolk ve Essex eyaletleri arasındaki Stour Nehri üzerinde bir kırsal alan manzarasını içerir. Esere adını veren saman arabası resmin ortasında üç atla nehir boyunca çekilmektedir. Nehrin sağ tarafı Essex, sol tarafı ise Suffolk’tur. Eser, Constable’ın babasının sahibi olduğu Flatford Değirmeni’nin yakınında geçmektedir. Resmin solunda görülen kır evi, Flatford Değirmeni’nin hemen ilerisindedir ve bir çiftçi olan Willy Lott’un evidir (2. Görsel).

🎨

Willy Lott’un kır evi günümüzde hala hiç değişmemiş biçimde varlığını korumaktadır. Eserde görülen ağaçlar dışında hemen her şey resimdeki ile aynıdır.

🎨

John Constable 1837 yılında bugün hayata veda etti. Huzurla uyu, manzaraların ufkumuzu açmaya devam ediyor.



14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page