google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

İstanbul Radyosu

İstanbul Radyosu, 6 Mayıs 1927’deki ilk anonsla yayın hayatına başlamıştı. İstanbul Radyosu’nun, Sirkeci’de tarihi postanede başlayan serüveni, 1949’da Harbiye’de inşa edilen Radyoevi Binası’nda devam etti.

🎧

Bina, 19 Kasım 1949 günü, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün açış konuşmasıyla hizmete girdi. Taksim’den Harbiye’ye doğru yürürken, yolun sağında kalan görkemli yapıdan söz ediyorum.

🎧

Doğan Erginbaş, Ömer Güney ve İsmail Utkular’ın ortak tasarladığı bir proje olan İstanbul Radyoevi (1945) İkinci Ulusal Mimarlık akımına örnek bir yapıdır.

🎧

Açılışından bugüne nice haberlerin okunduğu, ezgilerin duyulduğu, unutulmaz program ve sanatçıların yayın yaptıkları, koridorlarında Türkiye’nin gelmiş geçmiş en yüce seslerini ağırlayan bir hafıza bina. Çocukluğumda babamın da görev yaptığı (hatta kısa bir süre benim de) binadan aklımda kalanlar çamaşır makinesi büyüklüğündeki kayıt makineleri, kafam kadar mikrofonlar, babamın boyunda mikrofonları taşıyan sopalar, camlı bölmelerde sessizce oturan abiler ama gürültüyle çalışan bir sürü kocaman alet... Gülmeyin, sadece 6 yaşındaydım ve benim dışımda her şey büyüktü.

🎧

Şimdi düşünüyorum da kimlerin eli değdi o cihazlara? Zeki Müren ya da Safiye Ayla o mikrofonlara kaç kez dokundu? Münir Nurettin kaydın yenilenmesini kaç kez istedi? Haber okuyan ilk spikerlerimiz o koltuklarda ne heyecanlar yaşadı ama hiç sesleri titremedi.

🎧

Radyo Tiyatrosu’nun başında “Ses Ertuğrul İmer, Efekt: Korkmaz Çakar” anonsları, Eşref Şefik’in sesinden dinlenen güreş müsabakaları, Şükran Güngör’ün sesinden dinlenen “Kaptan Amca” unutulmazlar arasındadır. Ya da Orhan Boran’ın kendi sesini değiştirerek kaydettiği ve günde yüzlerce mektup aldığı meşhur kuşu Yuki, Halit Kıvanç’ın sesinden dinlenen yarışmalar...

🎧

Benim kuşağımda Zeki Müren’in şimdi bile duysam derinden etkileyen o sesiyle “Gözünüz yolda, kulağınız bende olsun aziz dinleyenlerim” dediğini hatırlamayan var mı? Ya da “Beraber ve Solo Şarkılar”ı dinlemeyen?





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page