google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

İshak Paşa Sarayı

Arkadan vuran güneşin Ağrı Dağı’nın gölgesini Doğubayazıt ovasına düşürdüğü yerde İshak Paşa Sarayı vardır.

⭐️

Uzaktan baktığınızda bir boşluğun ortasında kalakalırsınız. Yaklaştıkça bütün heybetine rağmen sıcak bir yuva gibi karşılar. I. Dünya Savaşı’na kadar Bayazıt Sancağı’nın yönetim merkezi olan saray, birbirini takip eden iki avlu etrafında toplanan yapı gruplarından oluşan bir plan şemasına sahip olduğu halde bir şato izlenimi verir.

⭐️

Adını, başlangıcından 99 yıl sonra bitiren Küçük İshak Paşa’dan alan saray güzellikle görkemi bir arada sunar. Sarayın ihtişamından paşanın çevreye ve Merkezi Devlet’e karşı gücünü göstermek istediğini hemen anlarsınız.

⭐️

Yüz yirmi beş değişik taşçı markası tespit edilen yapının mimarı hakkında kesin bir görüş yoksa da Harem portalinin ön yüzünde ikinci sırada bulunan kitabede, “Çaker İshak Paşa Üstad-ı Karn” (Devrin üstadı İshak Paşa kulu) yazılıdır.

⭐️

Taş ustalarının hayal gücü ve birikimlerinin zenginleştirdiği birbirinden farklı yaklaşık motif, her kapıya özgün bir görünüş sunar. Bir arslanın kuyruğundan çıkan sarmaşığa hiç şaşırmazsınız.

⭐️

Evrenle yaşam arasında tüm ilişkileri simgeleyen hayat ağacı, evrenin direği, cennet, gök, bereket gibi kavramların bütünüdür. Ağaç, kökleri dünya toprağında olsa da kalp gözüyle bakanlar için, dünyayı öte taraftan gölgeleyen bir sonsuzluk imgesidir.





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page