google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

İon başlığı

Fotoğraftaki başrol benim değil, ben renk olsun diye oradayım. Başrol, MÖ 2. yy’ın ikinci çeyreğine tarihlendirilen sütun başlığının. Bu güzellik, Antik Lykia Bölgesi’nin etkileyici tapınaklarından biri olan Letoon Tapınağı’nın bir parçası.

🌺

Letoon, Hellen diline göre “Leto (tapınağın) yeri” demektir. Letoon, Lykia Birliği kentlerinin ortak tapınak alanıydı. Tanrıça Leto’nun adı Lykia dilinde “Hanım efendi, kadın efendi” anlamındaki Lada sözcüğü ile bağlantılıdır.

🌺

İonik formdaki sütun başlığının iki yanında, volüt denilen helezonik iki kıvrım görülür. İki kıvrım arasındaki alan ise zarif bezemelerle doldurulmuştur.

🌺

İon düzeni Anadolu’nun batı ve güney kıyılarında ortaya çıkmış ve burada gelişmiştir. MS 1. Yüzyılda yaşayan Vitruvius, İon sütununu, kadınlara özgü bir incelikle (gracilitas) karşılaştırır. İon sütununu başlı başına bir kadına benzetir, başlık için de şunları yazar:

“... başlıkta ise sağdan ve soldan kıvrımlı lüleler gibi dökülen volütler yerleştirdiler; bunun önünü saç yerine kymatium ve kavisli meyve dizileri ile süslerken, sütun gövdesi boyunca kadınların giysilerindeki kıvrımlan andıran yivler indirdiler...”

🌺

Sizce de haklı değil mi?

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page