google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Hızır ve İlyas buluşması

Rivayete göre, Hızır, İlyas ve İskender-i Zülkarneyn, birlikte ‘Ab-ı Hayat’ı yani ölümsüzlük suyunu aramaya çıkmışlar. Bir müddet sonra karanlıklar ülkesine dalmışlar. Hızır ile İlyas bu suyun kaynağını bulup içmişler, fakat İskender’e söylememişler. Hızır karada, İlyas ise denizde zorda kalanların yardımına kavuşur.

🌿

Her yıl 6 Mayıs’ta yeşilliğin bol olduğu bir yerde yan yana gelirlermiş, Genel inanca göre ise bir gül dalının altında bir araya gelip muhabbet ederlermiş. Bugün her kimin ne duası, dileği varsa Hızır Aleyhisselam kabul eder ve onların yardımına koşarmış.

🌿

Peki onları selamlamak için neler yapalım? Ben yıllar içinde biriktirdiğim ritüelleri paylaşayım:

🌿

Bugün ve yarın içinde kırmızı veya yeşil olan renkli giysi giyin.

🌿

Evde yağ kokutmak iyidir, bir hamur işi ya da helva yapın.

🌿

Bugün akşam inerken yakılan ateşle birlikte kutlamalar başlar. Siz de bir ateş yakın, ateş yakacak yeriniz yoksa bahçenizde ya da balkonunuzda, açık havada olmak kaydıyla kapınızın önünde birkaç mum yakarak da üzerinden atlasanız olur. Maksat ateş olsun. Dilek tutarak üzerinden üç kez atlayın.

🌿

Dileklerinizi yazdığınız kağıdı bir gülün dalına asın veya dibine bırakın. Ya da ne istiyorsanız çizebilirsiniz de. İsterseniz kırmızı bir kese içine biraz lavanta, biraz çörek otu, bozuk para ve çubuk tarçınla birlikte koyun. Kırmızı veya yeşil bir kurdele ile de bağlayabilirsiniz.

🌿

Yatarken mutfak dolaplarınızın kapaklarını hatta bakliyatlarınızın kutusunu ve cüzdanlarınızı açık bırakmayı unutmayın.

🌿

Yarın sabah gün ışımadan (bu çok önemli) kağıdınızı almanız, tercihen hemen ama mutlaka aynı gün içinde akan bir suya atmanız gerekiyor. Yapamıyorsanız şimdilik su dolu bir kaba atmanız da yeterli olur.

🌿

Kapınıza bereket getirmesi için taze dallar asıp, bir de sütlaç pişirirseniz tamamdır.

🌿

Haa, bir de kuşlara yem vermeyi unutmayın.

🌿

Aslında aslolan niyettir, hangisini yapabiliyorsanız… Önemli olan içinizin temiz olması.

🌿

Kolay gelsin ve bereketli olsun.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page