google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Hıdır Abdal Ocağı

Kemaliye’ye düşkünlüğümü bilen bilir. Sadece merkezi değil köyleri de anlam yüklüdür. Ben birine götüreceğim sizi.

📍

Anadolu erenlerinin en itibar edilenlerinden Karaca Ahmet Sultan’ın oğlu Hıdır Abdal Sultan tarafından kurulan Ocak Köyü, Alevi inancındaki en önemli ve seçkin ocaklardan biriydi. “Düşkünler Ocağı”, Alevi inancında “yol”u unutanların yargı makamıydı. Hatasına göre “düşkün” ilan edilmesi ve belirli bir süre yalnız bırakılması, bu konuda düşünmesi ve hiçbir etki altında kalmadan (elbette bilenmeden de) bu hata üzerine ne yapabileceğine kafa yorması içindi.

📍

Ocak köyü artık resmî olarak bu ünvanı taşımıyorsa da hala geçmişi ve barındırdığı Hıdır Abdal Sultan Türbesi ile önemlidir. Sultanın kendi eliyle diktiği kırmızı dut ağacının gölgesinde dinlenmeden bir trafik kazasında yaşamını yitiren oğlu Ali Gürer’in anısına Mustafa Gürer tarafından yaptırılan müzeyi görmenizi öneririm. Yaklaşık 1300 eserin sergilendiği müze Kültür Bakanlığı’nın denetiminde Erzincan’da kurulmuş tek özel müzedir.

📍

Ocak köyünde konuk evi, helikopter pisti, cami, tiyatro ve konferans salonu ile kütüphanesini hayranlıkla izler, küçük meydanındaki çarşısında çay sohbetine doyamaz, özlü söz ve şiirlerin eşlik ettiği yolun bitmemesini dilersiniz.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page