google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Helena

Bizans’ın ilk meşhur kadını, I. Konstantin’in annesi İmparatoriçe Helena idi. Kudüs’e yaptığı hac ziyareti sırasında Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği Haçı ve çarmıha gerilmede kullanılan çivileri bulduğu düşünülür. 

📌

Hasta, yoksul ve mahpusların, genç kızların, problemli evliliklerin, din değiştirenlerin, iş hayatında zorluk yaşayanların yardımcısı, hırsız ve yangına karşı da koruyucu olduğuna inanılmıştır.

📌

Kilise tarafından Azize ilan edilen Helena’nın yortu günü Katolik kilisesine göre bugündür. Ortodoks Kilisesi, yortu gününü oğluyla beraber 21 Mayıs’ta kutlar.

📌

Geç Antik Çağ yazarlarına göre Helena Kudüs’ten dönerken Yalova taraflarındaki kaplıcalarda kalmış ve burada bir Misafirhane yaptırmış. İmp. Konstantin de 330 yılında bugün ölen Helena için eski küçük Drepanon şehri üzerinde yeni bir şehir oluşturarak annesinin adını vermiş. Helenopolis adını taşıyan bu şehir bugünkü Hersek’tir ve Yalova’ya bağlıdır. Bir görüşe göre Hersek zaten Helena’nın doğum yeridir.

📌

Uzun bir geçmişe sahip olan yerleşmede bulunan kalıntılara dayanarak bir arkeolojik kazı çalışması yapılması mevcut bilgilerimizi geliştirecek. İlgilenenler profildeki linkte “Yayınlar” bölümünde makalemin tamamına ulaşabilir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page