google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Hacı (Hâce) Bektaş-ı Velî

Hacı (Hâce) Bektaş-ı Velî, tasavvuf ehlidir. Onun tasavvufunun konusu insandır, nefsin ıslahıdır. O, insanın iç dünyasının zenginliğini her şeyin üzerinde tutar. Kulun kula muhtaçlığını kabul etmez.

🦌

Hâce unvanı, öğretici olmasından gelir ama döneminde bu şekilde kullanıldığına dair bir kayıt yok. Hacı ünvanı ise sözlü gelenekten yetkin kişilerden öğrendiğim kadarıyla hacca gitmesinden değil keramet göstermesi ve gönülleri dolaşması nedeniyle verilmiştir.

🦌

Hiçbir millet ve insanı ayıplamayan dini, dili, rengi ne olursa olsun ‘İyiler her an iyidir’ diyerek etnik ayrımları reddeder.

🦌

Kurduğu dergâhın en temel öğretisini “Bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyerek belirlemiştir.

🦌

Bu kısa aralıkta onu anlatmak kolay değil. Ben görsellerinde neden geyik ve aslanın olduğunu kısaca (gerçekten çok kısaca, çünkü o bile çok uzun) anlatayım: Aslan, her kültürde gücün sembolüdür. Geyik ise saflığın, temizliğin, bereketin... Geyik kirli suya bile basmaz.

🦌

Hz. Pir der ki iki farklı canlı bir arada olabildiği gibi siz de güçlü ama temiz kalabilirsiniz. Bunun pek çok anlatım şekli vardır, ilgilisi zaten bilir, meraklısı araştırır. Bunları aktarmak benim haddim değil.

🦌

Bugün Hakk’a yürüyüşünün 753. yıldönümü ve Uluslararası Hacı Bektaş-ı Velî Anma Günü. Bugün onu anma ve sözlerinin üzerinde düşünme günü...


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page